You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Poradna
Jak si vybrat vhodný batoh?

P1040599jpg

Při výběru větších batohů je třeba dbát především na to, jak se přizpůsobí velikosti a tvaru vašich zad. Stavitelný zádový systém by měl zaručit dostatečné rozpětí tak, aby bederní pás byl v oblasti kyčlí a nesvíral břicho, ramenní popruhy by měly mít dostatečnou šířku a tuhost, dle přibližného rozpětí vašich ramen.Dámské batohy mají většinou kratší zádový systém, užší ramenní popruhy, litráž 55-65L., časté jsou i přední vstupy, které umožňují snadnější orientaci v batohu, dbá se i na nízkou celkovou hmotnost.

Pánské a uni batohy mají většinou pevnější konstrukci, litráž 75-90L, jsou buď užšího a vyššího tvaru (vhodné pro vysokohorskou turistiku), nebo širšího a nižšího tvaru (vhodné na klasickou turistiku).Při výběru batohu lze též přihlédnout k použitému materiálu, vyjma běžného se používají i pevnější materiály (jako Cordura), které se vyznačují především vyšší oděruodolností z hlediska zátěže. Nezapomínejte na to, že žádný batoh není 100% nepromokavý a nemá podlepené švy, proto používejte pláštěnky, zvláště při delším pohybu v dešti.Na údržbu lze použít běžné čistící a prací prostředky, na zvýšení vodoodpudivosti impregnace na technické tkaniny.

Batoh pro denní akce, používaná litráž 20-45L: většinou rovná, pevná záda, bederní pás, hrudní popruh, balanční dotahy.

Batoh pro vícedenní akce, používaná litráž 55-90L: stavitelný zádový systém s výztuhou, dvoukomorový s min. dvěma vstupy, bederní pás, prsní popruhy, balanční dotahy, stavitelné víko, boční kapsy, chyty na různé doplňky.

Batoh na sportovní aktivity, cyklistika, běh, běžky, používaná litráž 15-35L: výrazná zádová ventilace, oblé tvary, výstupy na vodní rezervoár, tenký bederní a prsní popruh, doplňky jako fixace helmy, oblečení, výraznější barvy.

Jak si vybrat vhodný stan?

stan-jurek-alppng

Při výběru vhodného stanu přihlížíme k jeho velikosti, konstrukci a parametrům nepromokavosti.Vyšší parametry jsou důležité především u podlážky stanu, protože na ni je vyvíjen největší tlak, po tropiku voda stéká a proto mohou být použité hodnoty nižší (dostatečná nepromokavost podlážky je aspoň 5000 vs, u tropika stačí do 4000 vs). Podle užití můžeme stany rozdělit do několika základních kategorií. Výběr vhodné velikosti záleží na zvoleném počtu osob. Dle volby hmotnosti a úložných prostorů volíme mezi stany s předsíní (větší úložný prostor ve kterém se dá i vařit), nebo s apsidou (zkosený úložný prostor) a dvouvchodových stanů s dvěmi předsíněmi. Na speciální aktivity (jako cyklistika atd.) jsou v nabídkách upravené stany podle kategorie. Pro rodinné kempování můžete zvolit velké stany s prostornou předsíní a s více ložnicemi.

Vysokohorská turistika, stany pro extrémní podmínky, vícepruté konstrukce pro vyšší stabilitu ve větru, vysoké parametry nepromokavosti (podlážka 10-12 000 vs, tropika 4-5 000 vs), duralové pruty, v zimních úpravách protisněhové límce.

Outdoorová linie, stany pro náročnější aktivity, nízká hmotnost, duralové pruty, vysoké parametry nepromokavostí (podlážka 7-10 000 vs, tropiko 3-4 000 vs), podlážky z pevnějších tkanin.

Běžná turistika, stany na camping, vyšší hmotnost, sklolaminátové pruty, nižší parametry nepromokavostí (podlážka 3-5 000 vs, tropiko 2-3 000 vs), podlážky z běžných materiálů.

Jak si vybrat vhodný spací pytel?

P1040606jpg

Spacák vybíráme v první řadě podle teplotního určení. Teplotní údaje, které bývají na spacáku vyznačené vypovídají o jeho izolačních vlastnostech. Uvádějí se čtyři teplotní hodnoty.

Horní extrémní teplota: je asi nejméně zajímavá a říká při jaké teplotě nám v zapnutém spacáku začne být nepříjemné teplo. Problém s nadměrným teplem se dá vyřešit rozepnutím zipu.

Hranice tepelného komfortu: je naopak hodnota nejdůležitější, určuje do jakých teplot je spacák použitelný. Podle evropské normy se uvádějí dva tepelné komforty, první pro ženu do 60kg, druhý pro muže nad 70kg. Uvedené hodnoty vypovídají o teplotním určení spacáku při standartním oblečení.

Dolní extrémní teplota: určuje hranici do které vám výrobce garantuje přežití bez zdravotních následků s teplejším přioblečením.Při výběru je třeba zohlednit celkovou zimomřivost daného člověka a počítat i s tím, že při zvýšené tělesné zátěži a vyčerpání se zhoršuje i schopnost těla produkovat teplo.

Jako výplň u spacích pytlů můžete volit z třech základních materiálů

Peří: patří mezi nejkvalitnější izolanty, výborná váha, komprese (je třeba volit to nejkvalitnější prachové peří), mezi nevýhody patří vyšší pořizovací cena a horší údržba, vyžaduje vodoodpudivou úpravu povrchového materiálu, protože navlhlé peří výrazně ztrácí izolační schopnosti.

Dutá vlákna: patří mezi nejběžnější izolanty průměrné kvality, snadná údržba, nízká cena, mezi nevýhody patří větší objem a váha a z hlediska životnosti dochází po delší době ke slehnutí a překlesání výplně, čím se snižují i izolační schopnosti.

Mikrovlákna: patří mezi výborné izolanty při zachování malého objemu a nízké váhy, snadná údržba, vlákna mají tvarovou paměť, která zvyšuje dlouhodobou životnost výplně a zachování izolačních vlastností. Mezi nejznámější značky patří Polarguard 3D, Thermolite extreme,Thinsulate 3M.

Při výběru spacáku je možné zohlednit výšku postavy, konstrukci, zipové rozpínání na libovolné straně /dva jdou spojit při opačném zipu dohromady/, spacák by měl mít vnitřní légu na stahování okolo ramen a hlavy, překrytý zip z vnitřní strany. U lepších spacáků se používají i kvalitnější povrchové materiály jako Pertex a Tactel, které zvyšují celkový komfort a snižují váhu.

Jak si vybrat vhodné oblečení?

vrstveni-oblecenijpg

Možnosti, které nabízí moderní oblečení musí splňovat několik téměř protichůdných požadavků, což by měly zajistit jednotlivé vrstvy, které v průběhu cesty podle potřeby přidáváme nebo ubíráme. Začíná se základní vrstvou thermoprádla, dle ročního období:

První vrstva nehřejivá, lehká tkanina na rychlý odvod vlhka od těla, chladivý efekt, letní turistika, celoročně na sportovní aktivity. První vrstva hřejivá: odvod vlhka od těla, hřejivý efekt, turistika v chladném počasí, základní vrstva na zimní aktivity.

Druhá vrstva, mikiny v tenké gramáži, transport vlhkosti z první vrstvy, tepelná mezivrstva v zimním období, sportovní aktivity v chladném počasí.Pokračujeme druhou zateplovací vrstvou silnější gramáže, která má výraznější tepelný efekt při zachování transportu vlhkosti. Většinou se jedná o materiál fleece v těchto základních provedeních:


  • Powestrech, Polartec 100: tenké gramáže, výborné odvodové a tepelné vlastnosti, elastická úprava, velmi vhodný na veškeré pohybové aktivity.
  • Polartec 200, 300: vysoce prodyšný materiál, vysoká hřejivost, v silném větru profoukne, používá se především jako zateplovací vrstva pod tenké membránové bundy, aby byla zachována prodyšnost a transport vlhkosti.
  • Softshell: spojení tepelné a protivětrné ochrany s určitou nepromokavostí ,dobrá vnější mechanická odolnost, vhodný pro chladnější období podzim - jaro místo svrchní bundy.


Končíme třetí vrstvou, která nám má zaručit především ochranu proti dešti a větru. Jedná se o zátěrové a membránové bundy, které potom v kombinaci tepelnými vrstvami slouží k celoročnímu užití. Mikroporézní zátěry jsou naneseny přímo na vnitřní část tkaniny, nedosahují tak vysokých parametrů (nepromokavost, prodyšnost) jako membrány, časem ztrácejí původní hodnoty a musí se více impregnovat. Membrány rozlišujeme na dvouvrstvé lamináty (volně ložené, nalaminované na tkaninu s podšívkou), nebo na třívrstvé lamináty bez podšívky s vnitřním nánosem ochranného materiálu. Jako dostatečná nepromokavost se běžně bere hodnota přes 10m vodního sloupce a více. Prodyšnost je přímo úměrná klimatickým podmínkám (čím je vyšší okolní vlhkost, tím se snižuje i transport par od těla) a pohybové aktivitě. Ani nejlepší membrány nezabrání při extrémní zátěži vysrážení části vlhkosti na vnitřní straně. Nejčastěji používané membrány na trhu jsou:


  • Blocvent: nepromokavost 20 m - prodyšnost 25
  • Gelanots: nepromokavost 20-30m - prodyšnost20
  • Powertex: nepromokavost 10-20m - prodyšnost 15
  • Goretex: nepromokavost cca 40m - prodyšnost 18
  • Sympatex: nepromokavost cca 50m - prodyšnost 30


Na pohybové aktivity (kolo, běžky, běh) se používají též bundy z materiálu Pertex a Tactel. Vyznačují se vysokou prodyšností, neprofukem a malým objemem ve sbaleném stavu. Jsou pouze lehce vodoodpudivé.Při výběru svrchního oděvu jsou důležité jak parametry, tak i propracovanost střihu. Bunda by měla mít raglánový střih rukávů (aby nebránila v pohybu), stahování v oblasti pasu, boků, rukávů, více kapes, překrytí zipů proti větru a vodě, propracovanou kapuci se stahováním a kšiltem, podlepené švy, materiál a pošití v oblasti ramen a loktů (dle požadavku zátěže), přední díl kratší, aby nebránil v delším kroku a prodloužený zadní díl, aby dobře kryl zádovou část .K svrchní části oblečení patří též kalhoty, které lze rozdělit do třech základních kategorií:

Membránové a zátěrové kalhoty: Používají se především jako svrchní ochrana proti dešti a větru, jako doplněk k bundám. Liší se parametry a střihem. Ten může být buď jednoduchý, převlekový se zdrhovadlem v pase, nebo v technickém střihu, s poklopcem, pošitými exponovanými místy (kolena, vnitřní kotníky, zadek). Kalhoty na zimní aktivity mohou mít i šle, celorozpínací nohavice, protisněhové límce uvnitř spodní části nohavic.

Outdoorové kalhoty ze syntetických tkanin: Vyznačují se technickým střihem a různou gramáží matriálu dle ročního užití. Jedná se většinou o lehce vodoodpudivé, rychleschnoucí, nemuchlavé a prodyšné tkaniny.

Kalhoty z bavlny: Volné kalhoty různé gramáže dle ročního období na sportovní a cestovatelské aktivity.

Jak si vybrat vhodné trekové boty?

Boty

Obuv spolu s ponožkami a případně i návleky tvoří základ pro úspěch či neúspěch každé cesty. Z velkého výběru nabídky musíte volit především podle terénu,ve kterém se budete pohybovat a podle zátěže, kterou ponesete. Nevhodný výběr se může podepsat jak na celkovém komfortu při používání, tak i na životnosti boty. Obecně platí - čím horší terén, tím pevnější boty a čím těžší batoh, tím tužší podešev i svršek a výraznější vzorek podrážky. Pořadí bot v tabulce odpovídá řazení od vycházkové obuvi, přes běžnou turistiku až po vysokohorský trek.


  • Kat A - trek. sandály, trek polobotky: Chůze po nezpevněných cestách i mimo ně, běh, lezení, jízda na kole.
  • Kat B - lehká kotníková obuv: Běžná turistika, snadný terén s lehčím batohem, občasné použití v náročnějším terénu za neextrémního počasí.
  • Kat B-C - pohorky s tvrdší podrážkou: Kombinace lehčího terénu s náročnějším, těžký batoh, vícedenní akce i ve vysokohorském terénu, poměrně univerzál.
  • Kat C - boty pro vysokohorskou turistiku: Převážně pro pohyb ve vyšších polohách s těžkým batohem, suťové pole,sníh, časté použití maček, nevhodné pro lehčí turistiku.
  • Kat D - expediční obuv, skelety: Horolezectví, sníh, led, skála, těžký batoh, mnohadenní akce s těžkým batohem, pouze extrémní terén, mačky.


Dalším důležitým bodem při výběru boty je správná velikost. Vybranou botu je třeba zkoušet na trekingovou ponožku a je třeba ji pevně zašněrovat, zkusit botu i na nakloněné rovině, aby bylo v botě zaručeno dostatek volného místa pro prsty při delších sestupech. Bota by se zároveň neměla vyzouvat. Při výběru lze též zohlednit výšku boty dle požadavku zákazníka na stažení kotníku a volnosti achilovky, požadavků na nepromokavost, váhu a prodyšnost (membránové, celokožené boty, nebo kombinace kůže s technickou tkaninou).

Závěrem je třeba zmínit i správnou údržbu. Boty čistíme vlažnou vodou a kartáčem. Po uschnutí ošetříme a impregnujeme svršek. Přípravek volíme podle materiálu (kůže, textil nebo jejich kombinace( a nanášíme vždy na suchou obuv dle návodu výrobce. Impregnujeme i membránovou obuv, kde je zaručena nepromokavost, aby se ošetřil povrchový materiál a bota dlouho neschla. Na celokožené boty lze požívat vosky i spray impregnace, na kombinovanou obuv spray a kondicionéry . Pravidelné ošetřování zvýší životnost vašich bot i vaši spokojenost s výrobkem.